Gestreken mastellen

Waar komen de gestreken mastellen nu eigenlijk vandaan? We nemen u even mee naar de 13de eeuw…

Zaterdag 3 november 1230.

Het is de feestdag van Sint-Hubertus, patroonheilige der jagers en beschermer tegen hondsdolheid. Een groep Gentse jagers maakt zich klaar voor de najaarsjacht. Niet zelden geraakten jagers tijdens de dagenlange jacht uitgeput, gewond of vielen ze zelfs ten prooi aan hongerig en/of in het nauw gedreven wild. Menig echtgenote maakte zich, terecht, zorgen om manlief.

Donderdag 8 november 1230.

Licht gehavend maar tevreden keert Felix, een jonge jager uit een Gentse volksbuurt, terug naar de Gentse binnenstad. In zijn kielzog een kar vol geschoten wild, voortgetrokken door twee jonge knapen. Vooraleer naar huis terug te keren, stapt Felix één van de toen zo typerende donkere kroegjes binnen om een insectvrije pint te drinken. Het gonsde in die tijd namelijk van de insecten; voornamelijk te wijten aan de combinatie water, vee, grillig weer en een chronisch gebrek aan persoonlijke hygiëne. Om zijn pint insectvrij te houden, koopt Felix een rond kaneelbroodje van een lokale monnik uit het Sint-Hubertusklooster om er zijn pint mee af te dekken.

Op één been kon men ook in die tijd niet staan en dus dronk Felix er nog één. En nog één… Het blonde gerstenat deed z’n werk en zorgde ervoor dat onze jager de tijd vergat. In de kroeg, uit de wind, geraakte de jager in de wind.

Na verloop van tijd stuurde de waard hem huiswaarts, met zijn kaneelbroodje als zoenoffer voor thuis…

Bezorgdheid maakte gelukkig plaats voor blijdschap en door liefde en opluchting vervoerd, maakte zijn spaarzame echtgenote hem iets te eten. Ze nam het kaneelbroodje, sneed het doormidden, bestreek het vlijtig met licht gezouten boerenboter en bruine suiker en legde het vervolgens tussen 2 gewichtjes op het gammele kolenvuur.

Het broodje groeide al snel uit tot het symbool van de jacht en zou een probaat middel blijken te zijn tegen hondsdolheid. Om de jagers goede jacht en behouden thuiskomst te wensen, werden de mastellen elk jaar op 3 november door een priester gewijd. En nog steeds…

01 januari 2019

Niet zonder enige trots en fierheid, serveert Barra Ganda u deze Gentse klassieker. De 2 gewichtjes en het gammele kolenvuur maakten plaats voor een iets moderner strijkijzer (u leest het goed: onze mastellen worden letterlijk “gestreken”). Maar verder zijn we er van overtuigd dat u even verrast zult zijn als onze Gentse jager 800 jaar geleden toen hij zijn “pintdekseltje” voorgeschoteld kreeg